Strømstyring sparer deg for penger
EL-PROFFENs enkle og gode råd om strømstyring i hele huset.
Hvorfor er strømstyring smart?
Det meste av gevinsten ved strømstyring ligger i at du ikke glemmer å skru ned varmen, systemet gjør det for deg. Hovedsynderen når det kommer til strømbruk i hjemmet er oppvarming, og et strømstyrings-system kan kutte utgifter uten alt for mye investering.
En annen bonus er at systemet kan gjøre livet ditt litt lettere. Du slipper tenke på om kaffetrakteren er slått av eller om du har slått av lyset på loftet. Alt styres fra et sentralt panel, som du også kan ha tilgjengelig på mobilen din. (Les mer om smarthus)
Lys- og varmestyringssystemer er spesielt egnet for de som bor i lette byggkonstruksjoner som tre/bindingsverk og tømmerhus, eller eldre bygg med dårlig standard og lite isolasjon
Hvem har mest å tjene på det?
- De som bor i eldre leiligheter eller gamle hus som er dårlig isolert
- De som skal bygge nytt hus
- Hvis du har hytte eller ferieleilighet
Bor du i en eldre leilighet eller gammelt hus er det begrenset hvor mye strømsparing du selv kan stå for. Isolasjon er problematisk i eldre hus og bygårder, og det er få muligheter til alternativ oppvarming, som peis eller varmepumper.
Hva slags løsninger kan jeg få?
Flere av dagens løsninger kommer som trådløse enheter gjerne i form av en styringsenhet med påfølgende gulvtermostat og romføler.
Det finnes enkle løsninger som du plugger inn en bryter i støpselet til hver enkelt ovn eller elektriske apparat, men for maksimal nytte kan det være smart å gå for en mer avansert løsning.
Mer avanserte systemer tar kontroll over ventilasjon og lys og gir enda flere funksjoner for strømstyring. Disse må vanligvis installeres av elektriker og vil ligge i strømnettet i huset, og slik kontrollere alt av strøm i boligen.
Hva koster det?
Hvis du har lyst til å starte i det små og utvide etterhvert, vil de enkleste løsningene starte på noen tusen kroner. For et komplett system med styring av lys og varme i en normal enebolig må du regne med ca. 40.000 kroner.
Prisen vil imidlertid variere med husets størrelse og hvilken funksjonalitet du ønsker, så kontakt din lokale EL-PROFFEN avdeling, da får du et skreddersydd tilbud. Husk også at de mer avanserte som regel sparer deg for mer strøm enn de billige.
Enovas støtteordning dekker slike systemer med opptil 20 prosent av utgiftene, og det er fremdeles mulig å søke på tilskudd.
Hva kan jeg spare totalt?
Med avansert strømstyring kan du redusere oppvarmingskostnadene med 4000-5000 kroner i året. Det er da tatt utgangspunkt i en bolig på 120 kvadratmeter, et strømforbruk til oppvarming på 15 000 kWh i året og en strømpris på 80 øre.
De avanserte systemene sparer langt mer strøm enn de enkle, men prisen er også høyere. En god del av dette vil være i installasjonskostnader, så du bør hente inn flere tilbud dersom du vil gå for et slikt system.